Revenirea la cadrul legal obișnuit de reglementare al regimului străinilor în Republica Moldova discutat între MAI și UNHCR

Publicat: Lun, 22/05/2023 - 16:27 | | Vizualizări:

Secretarul de Stat al MAI, Jana Costachi, a efectuat o vizită de lucru, în orașul Cahul, privind coordonarea refugiaților la nivel local.

În acest context, Jana Costachi a participat la o ședință bilaterală alături de membrii Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), ai forumului local de coordonare privind refugiații și reprezentanții administrației publice locale din orașul Cahul.

În cadrul reuniunii, cei prezenți au identificat dificultățile cu care se confruntă cetățenii ucraineni în procesul de documentare pe teritoriul Republicii Moldova și au identificat soluții în acest sens.

Dialogul cu partenerii de dezvoltare s-a axat pe revenirea la cadrul legal obișnuit de reglementare al regimului străinilor în Republica Moldova, urmare a dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 10 mai 2023.

Totodată, s-a discutat despre acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, precum, incluziunea acestora și mijloacele de întreținere ale persoanelor care fug din calea războiului.

Acțiunile sunt menite să faciliteze integrarea cetățenilor ucraineni în societatea moldovenească.

,,Criza a fost depășită, numărul de intrări-ieșiri arată indici de normalitate. Nimeni nu poate spune cu certitudine când războiul se va încheia. Trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate, să avem pregătit planul de contingență. Să avem un răspuns și soluții pentru integrarea persoanelor ce aleg să rămână în Republica Moldova”, a menționat Jana Costachi.

În acest sens, părțile au convenit asupra continuării conlucrării tuturor partenerilor privind facilitarea integrării tuturor străinilor, în contextul anulării derogărilor CSE, legalizării șederii, respectarea dreptului la muncă și educație și integrării cu succes în societatea moldovenească.

Precizăm că, Ministerul Afacerilor Interne continuă să fie alături de poporul ucrainean și să condamne agresiunea nejustificată a Federației Ruse. MAI este solidar cu durerea cetățenilor ucraineni și este pregătit să asigure în continuare tot suportul, inclusiv pe sprijin și asistență celor care fug din calea războiului.