Integrarea este un proces de participare activă a străinilor care au obţinut protecție internațională sau azil politic, sau un drept de şedere în Republica Moldova la viaţa economică, socială şi culturală a societăţii moldoveneşti, prin care ei sunt împuterniciţi să contribuie şi să-şi valorifice întreg potenţialul ca membri ai acestei societăţi, să-şi realizeze drepturile şi să-şi îndeplinească obligaţiile fără discriminare sau excluziune socială pentru propriul lor beneficiu şi pentru beneficiul statului.
Străinii titulari ai dreptului de ședere provizorie pentru reîntregirea familiei
Străinii titulari ai dreptului de ședere provizorie în scop de muncă
Străinii titulari ai dreptului de ședere provizorie în scop de studii
Străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă
Persoanele cărora li s-a recunoscut statutul de apatrid în Republica Moldova
Beneficiari de protecție internațională sau de azil politic
Cunoașterea valorilor, tradiţiilor naţionale și a sistemului de organizare politico-administrativă a Republicii Moldova, vor fi un pas spre integrarea în societate! Sesiunea este gratuită, fiind oferită în mun. Chișinău, sau la alegere în mun. Bălți sau mun. Comrat. La finele activității veți primi un certificat de participare la sesiunea de acomodare socioculturală.
Străinii încadrați în câmpul muncii din Republica Moldova, în baza unui contract individual de muncă, precum și cetățenii străini și apatrizii cu domiciliul în Republica Moldova, au aceleași drepturi și obligații privind accesul la serviciile medicale ca și cetățenii Republicii Moldova, în condițiile prevăzute de lege.
Află mai multe
Străinii au acces la sistemul public de asigurări sociale și la sistemul național de asistență socială în condițiile prevăzute de lege pentru cetățenii Republicii Moldova.
Află mai multe
Străinii au acces la învățământul preșcolar, primar și secundar general în condiții similare cu cele stabilite pentru cetățenii Republicii Moldova. Accesul la sistemul de învățământ secundar profesional, la învățământul mediu de specialitate și la cel superior se realizează în condițiile stabilite de lege.
Află mai multe
Serviciile de orientare și formare profesională sunt oferite gratuit în baza cererii depuse la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă sau la Inspectoratul General pentru Migrație. O persoană angajată beneficiază de acces la servicii medicale și la serviciile de protecție socială!
Află mai multe
Ca prim pas în procesul de integrare, sesiunile de informare specializată oferă străinilor cunoștințe esențiale despre statutul lor, interacțiunea cu autoritățile, drepturile, obligațiile și modul de obținere a cetățeniei Republicii Moldova.
Află mai multe
Cunoașterea limbii de stat este o precondiție obligatorie pentru acordarea dreptului de ședere permanentă pe teritoriul Republicii Moldova și una din precondițiile de bază ale integrării economice, sociale și culturale.
*Cursurile sunt oferite, în baza cererii depuse la Inspectoratul General pentru Migrație.
Află mai multe
Centrul de integrare pentru străini – Direcția regională Nord (mun. Bălți)
Centrul de integrare pentru străini – Direcția regională Centru (mun. Chișinău)
Centrul de integrare pentru străini – Direcția regională Sud (mun. Cahul)