Persoanele care nu sunt considerate cetățeni ai niciunui stat, conform legislației acestora, sunt apatrizi/apatride.
Procedura de recunoaștere a statutului de apatrid poate fi inițiată din oficiu, de către Inspectoratul General pentru Migrație sau la cererea persoanei care pretinde că nu are cetățenie. În funcție de caz, Inspectoratul General pentru Migrație va emite fie decizia privind recunoașterea statutului de apatrid, fie decizia privind respingerea cererii de recunoaștere a statutului de apatrid.
Inspectoratul General pentru Migrație poate înceta procedura de recunoaștere a statutului de apatrid în următoarele cazuri:
Termenul de examinare a cererii de recunoaștere a statutului de apatrid poate fi până la 6 luni de la data înregistrării acesteia. În funcție de dificultatea cazului, termenul de soluționare poate fi prelungit cu câte o lună, dar prelungirea nu va depăși în total 6 luni.
Statutul de apatrid încetează în mod automat atunci când apatridul dobândește cetăţenia Republicii Moldova sau cetăţenia unui alt stat. Apatridul urmează să informeze Inspectoratul General pentru Migrație, în termen de 30 de zile, despre faptul dobândirii cetăţeniei Republicii Moldova sau a unui alt stat.
Inspectoratul general pentru Migrație poate anula, printr-o decizie motivată, statutul de apatrid acordat în condiţiile Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova, dacă se stabileşte că unele acte sau dovezi care au fost decisive pentru recunoaştere sunt false şi nu există motive pentru menţinerea statutului de apatrid, precum și în cazul în care există motive serioase să se considere că beneficiarul acestuia întruneşte condiţiile prevăzute de legislație.
Programul de lucru:
Luni – Vineri, 08:00 – 17:00
Pauză de masă: 12:00 – 13:00
Examinarea cererii de recunoaștere a statutului de apatrid este gratuită.