Centrul de Apel +373 (22) 820-007

Linia Verde 08:00-20:00/Luni-Vineri 080001527

Programare online

Accesul străinilor pe piața muncii în Republica Moldova

Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la Uniunea Europeană iar dezvoltarea economică generează o cerere tot mai mare de forță de muncă.

Iată câteva aspecte esențiale de care trebuie să se țină cont la angajarea străinilor.

Un angajator din Republica Moldova poate solicita angajarea la muncă a străinului la un loc de muncă declarat vacant, conform procedurilor naționale. Acesta urmează să negocieze semnarea unui contract de muncă cu străinul, cu respectarea prevederilor legale pentru angajarea lucrătorului migrant, o condiție fiind stabilirea salariului nu mai mic decât salariul mediu pe economie prognozat în anul de gestiune.

Angajatorul poate solicita acordarea dreptului de ședere pentru străinul care deja se aflăîn țară, cât și până la sosirea acestuia în Republica Moldova. Aceste solicitări se examinează în 15 zile.

Străinul aflat în țară trebuie să se prezinte la una dintre subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) în termen de 5 zile calendaristice de la acordarea dreptului de ședere, pentru perfectarea permisului. În cazul străinului aflat în afara țării, termenul de prezentare este de 5 zile calendaristice de la data intrării în țară.

După obținerea dreptului de ședere și a permisului de şedere străinul poate începe activitatea de muncă.

Amintim că, la începutul acestui an a fost facilitat accesul pe piața muncii pentru străinii din douăzeci de state, care pot munci pe teritoriul Republicii Moldova o perioadă de până la 90 de zile, fără a obține dreptul la muncă. S-au îmbunătățit și condițiile pentru studenții străini, care pot desfășura activități de muncă, până la 1.564 de ore cumulative pe an.

IGM încurajează agenții economici din Republica Moldova să se asigure că respectă legislația privind condițiile de angajare și protejează drepturile muncitorilor străini, prevenind astfel eventualele riscuri. 

Menționăm că de la începutul anului, IGM a acordat drept de ședere pentru 2.103 străini și a prelungit dreptul de ședere pentru 1.026 străini veniți să lucreze în Moldova, contribuind astfel la dezvoltarea economică și la diminuarea deficitului forței de muncă. Cei mai mulți străinii care desfășoară activitate de muncă în țară, vin din Turcia, Ucraina, Federația Rusă, România și India.

Ultimele știri               
Ziua Mondială a Refugiatului – Solidaritate și angajament continuu pentru protejarea celor forțați să își părăsească țara
Anunț: Sesiune de informare dedicată agenților economici
IGM marchează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge printr-o acțiune de solidaritate
Uniunea Europeană sprijină consolidarea sistemului de migrație și azil din Republica Moldova
Ți-a fost de ajutor acest articol?
DaNu

Ți-a fost de ajutor?

Da
Nu
Mulțumim pentru opinie
Facebook
YouTube
Sari la conținut
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.