Conferința internațională „Protejarea drepturilor omului ale persoanelor strămutate: Provocări actuale și pașii următori”

Inspectoratul General pentru Migrație a participat la Conferința internațională „Protejarea drepturilor omului ale persoanelor strămutate: Provocări actuale și pașii următori”.

Pe parcursul a două zile evenimentul organizat de Consiliul Europei a constituit o platformă de discuții despre protecția drepturilor omului pentru refugiați și migranți, cu accent pe strămutările cauzate de conflictul din Ucraina, care a reunit reprezentanți ai instituțiilor de stat din Republica Moldova și din alte state membre ale Consiliului Europei, misiuni diplomatice, organizații internaționale, activiști ai societății civile și experți care lucrează în domeniu.

Împreună, aceștia au trecut în revistă realizările Proiectului în conformitate cu Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024.

În cadrul evenimentului, șefa adjunctă a IGM, Tatiana Ciumaș a moderat discuțiile referitor la protecția temporară a persoanelor strămutate din Ucraina, perspectivele de viitor și respectarea drepturilor omului.

Conducerea IGM a accentuat că răspunsul imediat și exemplar în gestionarea crizei refugiaților în pofida mijloacelor limitate,  se datorează mobilizării exemplare a instituțiilor statutului, care au fost sprijinite de parteneri, inclusiv de Consiliul Europei dar și a societății în ansamblu. La fel, a accentuat nevoia de a elabora o strategie de integrare în societate a persoanelor strămutate, cu o atenție sporită pe grupurile vulnerabile, a mamelor cu copii, persoane vârstnice și a persoanelor cu dizabilități.

În cadrul conferinței au fost prezentate bunele practici ale Germaniei și ale României și soluțiile urgente necesare de implementat.  A fost analizată și perspectiva UNHCR Moldova cu accent pe respectarea drepturilor omului.

Experții au accentuat că protecția temporară fiind o soluție robustă, este necesar de a echilibra interesele tuturor, identificând soluțiile de sprijin, care e să fie adaptate la nevoile specifice ale persoanelor strămutate, printr-o mai bună înțelegere și interacțiune directă cu beneficiarii. Eforturile colective ale instituțiilor de stat, susținute de partenerii internaționali și de societatea civilă, sunt esențiale pentru a îmbunătăți legislația, capacitățile și strategiile de integrare pe termen lung.

Accentul trebuie pus pe progresul constant în consolidarea unui cadru legislativ flexibil, capabil să răspundă eficient la crize umanitare și să sprijine integrarea socio-economică a persoanelor strămutate, inclusiv a persoanelor vulnerabile.

Evenimentul a împărtășit ideile valoroase privind realizările pe domeniile de activitate obținute în cadrul Proiectului, totodată fiind consolidat dialogul dintre autoritățile Republicii Moldova și între autoritățile pe plan internațional, implicate în proiect. Participanții la eveniment au analizat posibilitățile de cooperare viitoare în vederea consolidării sistemelor de migrație, azil și primire rezistente pe termen lung.

Ultimele știri               
Sprijin pentru integrarea elevilor străini din Orhei
Angajații IGM își îmbunătățesc abilitățile pentru o comunicare eficientă și transparentă
Campania de desen „Moldova e și casa mea, implicarea mea contează”
Activitate recreativă la Liceul Teoretic „Maxim Gorki” din Bălți
Ți-a fost de ajutor acest articol?
DaNu

Ți-a fost de ajutor?

Da
Nu
Mulțumim pentru opinie
Facebook
YouTube
Sari la conținut
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.