Pentru că înțelegem că tinerii străini din Republica Moldova, care vor să studieze într-o altă țară, în alt mediu decât cel în care au crescut, în altă limbă, la sute, mii de kilometri de casă au un șir de provocări, am sistematizat cele mai relevante informații și oportunități din sistemul public de învățământ din țară, pentru admiterea la studii în acest an.
Absolvenții liceelor și colegiilor au posibilitatea de a studia la 14 universități din țară în cadrul programelor de licență (3-4 ani) și masterat (1,5-2 ani).
Instituțiile de învățământ superior din țară care vor accepta candidați străini în acest an: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Academia de Economie a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din mun. Bălți, Universitatea de Stat ,,Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu”, Universitatea de Stat din Comrat, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat ,,Grigori Țamblac” în Taraclia, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Cooperatistă și Comercială din Moldova, Universitatea Europeană din Moldova, Universitatea de Studii Europene Politice și Economice, Universitatea Internațională Independentă din Moldova.
Admiterea în toate instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova a început la 22 iulie 2024 și se desfășoră în două etape: Între 22 și 31 iulie (sesiunea principală) și între 10 și 14 august (sesiunea suplimentară). Rezultatele intermediare vor fi anunțate la 2 august și, respectiv, la 16 august. Candidații care au fost acceptați de instituțiile de învățământ pentru una sau mai multe specializări vor face apoi o alegere și vor depune documentele originale la universitatea aleasă. Rezultatele finale vor fi publicate la 9 august (sesiunea principală) și la 20 august (sesiunea suplimentară).
În acest an sunt oferite 106 locuri finanțate de stat pentru străini: 76 de locuri pentru ciclul I (licență) și 30 de locuri pentru ciclul II (masterat). Toate aceste locuri au fost alocate universităților prin ordin al ministrului. Străinii (inclusiv refugiații) trebuie să se înscrie personal la universități. Locurile respective sunt destinate tuturor străinilor care provin din țările cu care Republica Moldova are acorduri de cooperare și schimb de burse.
De asemenea, cetățenii Ucrainei care încheie un contract vor plăti o taxă egală cu cea plătită de cetățenii moldoveni.
Ofițerii de migrație din Centrele de integrare ale IGM pot oferi consiliere și mentorat, pentru alți străinii care vor să studieze în Moldova.
Despre actele necesare pentru obținerea unui drept de ședere în scop de studii, IGM a comunicat aici. Străinii vor obține informații privind condițiile de înmatriculare în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.
Poți deveni student în Republica Moldova în în aceleași condiții ca și cetățenii Republicii Moldova dacă deții protecție internațională sau protecție temporară.