Ești student străin și vrei să aplici la studii în una din instituțiile de învățământ în Republica Moldova

Admiterea străinilor în instituțiile de învățământ din Republica Moldova se realizează în conformitate cu Codul educației al Republicii Moldova nr. 152 din 17 iulie 2014 și actele normative care reglementează procedura de admitere și organizare a procesului educațional la toate nivelurile de studii.

Înmatricularea la studii a străinilor în instituțiile de învățământ din Republica Moldova se face cu acceptul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, cu excepția străinilor statelor semnatare ale Convenției despre recunoașterea calificărilor referitoare la studiile superioare din regiunea europeană, încheiată la 11.04.1997 și ratificată prin Hotărârea Parlamentului nr.465/1999.

Străinii care sunt admiși la studii în instituțiile de învățământ trebuie să obțină dreptul de ședere provizorie şi permisul de ședere provizorie pentru studii în condițiile prevăzute de Legea nr. 200 din 16 iulie 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova.

Dreptul de ședere provizorie pentru studii se acordă/prelungește, după caz, la cererea străinului în baza unui demers din partea instituției de învățământ, a documentului ce atestă înmatricularea lui la studii, a confirmării existenței mijloacelor de întreținere şi a mijloacelor necesare pentru efectuarea studiilor în țară,  însoțită de următoarele acte:

  1. pașaportul național în original și în copie, în al cărui temei străinul a intrat pe teritoriul Republicii Moldova;
  2. copia vizei de lungă ședere (dacă străinul este resortisant al unuia dintre statele care au obligația deținerii unei vize la intrare);
  3.  actul ce atestă dreptul de proprietate sau de folosință asupra locuinței de pe teritoriul Republicii Moldova;
  4. dovada asigurării medicale și a mijloacelor de întreținere;
  5. certificatul de cazier judiciar sau un alt document cu aceeași valoare juridică, tradus și legalizat/apostilat de autoritățile statului a cărui cetățenie străinul o deține. În cazul în care străinul are o ședere legală de cel puțin doi ani într-o altă țară decât țara a cărei cetățenie o deține, acesta urmează să prezinte certificatul de cazier judiciar sau un alt document cu aceeași valoare juridică, eliberat de autoritățile statului de reședință, tradus și legalizat/apostilat, precum și documentul ce confirmă dreptul de ședere.

Străinii care au intrat în Republica Moldova să facă studii şi sunt bursieri ai Republicii Moldova li se acordă drept de ședere şi li se prelungește acest drept, fără confirmarea existenței mijloacelor de întreținere şi a mijloacelor necesare efectuării studiilor.

Străinilor admiși la studii în instituții de învățământ de stat sau private acreditate, dreptul de ședere provizorie li se acordă pentru întreaga perioadă de studii.

Menționăm că pe durata şederii în Republica Moldova, străinii sunt obligaţi:

  1. să respecte scopul pentru care li s-a acordat dreptul de intrare şi, după caz, dreptul de şedere pe teritoriul ţării, de asemenea să părăsească teritoriul Republicii Moldova la expirarea termenului de şedere acordat.
  2. să declare la IGM, în termen de 15 zile calendaristice, despre:
    • schimbarea documentului de călătorie în baza căruia a fost obţinut dreptul de şedere
    • schimbul reşedinţei
    • se declare la organul de poliție teritorial, în termen de 15 zile calendaristice, despre furtul sau pierderea documentului de călătorie, a permisului de şedere.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova, sunt documentați cu acte de identitate valabile în scop de studii 3 613 de studenți, dintre care 437 de străini au obținut acest drept de la începutul anului 2024.

Potrivit autorităților, anul acesta admiterea la studii în universitățile din Republica Moldova va începe pe 22 iulie și se va face online, prin intermediul platformei e-Admitere.

Mai multe despre condițiile și actele necesare pentru a obține dreptul de ședere la studii aflați pe pagina igm.gov.md.

Ultimele știri               
Sesiune de informare pentru refugiați: Acces la măsurile de protecție și incluziune socială
IGM comunică:
Guvernul a aprobat un proiect de lege privind modificarea  procedurii  de luare în custodie publică a străinilor
IGM la datorie
Ți-a fost de ajutor acest articol?
DaNu

Ți-a fost de ajutor?

Da
Nu
Mulțumim pentru opinie
Facebook
YouTube
Sari la conținut
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.