Ieri, la Spitalul Raional din Cahul, echipa mobilă a IGM s-a deplasat și a documentat la protecția temporară un bărbat ucrainean, spitalizat pentru o intervenție chirurgicală mai complexă. Aflând-se în incapacitate de deplasare, ofițerii IGM, l-au înregistrat și documentat în spital și i-au eliberat documentul de identitate străinului în aceeași zi. Actul emis îi oferă bărbatului dreptul de a beneficia de asistență medicală primară și de urgență.
Amintim că ucrainenii cu limitări grave de mobilitate ori alte grupuri vulnerabile pot solicita să fie înregistrați pentru protecție temporară prin intermediul unei echipe mobile a IGM. Solicitarea poate fi făcută prin depunerea cererii online pe portalul protectietemporara.gov.md.
Serviciile de înregistrare și documentare prin intermediul echipelor mobile ale IGM se acordă următoarelor categorii de beneficiari de protecție temporară:
- persoane netransportabile / imobilizate la pat;
- persoane cu mobilitatea scăzută cauzată de dizabilitate fizică, psihică sau stare gravă a sănătății;
- persoane aflate la tratament prin constrângere în instituțiile medico-sanitare specializate.
Statutul de protecție temporară le permite persoanelor refugiate din Ucraina să rămână legal pe teritoriul Republicii Moldova până la 1 martie 2025.Pe lângă serviciile de sănătate, beneficiarii de protecție temporară au acces la educație generală pentru copiii lor, dreptul la muncă și la anumite măsuri de asistență socială.
Începând cu 01.03.2023 în Republica Moldova, prin intermediul echipelor mobile ale IGM au fost documentate cu acte de identitate a beneficiarilor temporare peste 300 de persoane.