Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) răspunde la top 5 întrebări frecvente adresate de străini la Linia Verde a IGM în ultima perioadă. Vom răspunde cu regularitate și vom face claritate la subiectele care preocupă beneficiarii IGM.
Am depus cererea on-line pentru a primi protecția temporară, am decis că nu am nevoie de acest document și vreau să plec în Uniunea Europeană, în aceste condiții eu ași putea părăsi Republica Moldova?
Puteți părăsi Republica Moldova dacă nu ați obținut încă protecție temporară și ați decis să nu mai continuați cu cererea. Totuși, pentru a evita eventuale complicații legale, este recomandat să anunțați oficial autoritățile (IGM) despre retragerea cererii dumneavoastră. Dacă vreți să plecați în Uniunea Europeană, asigurați-vă că îndepliniți condițiile legale pentru a călători acolo (pașaport, viză, etc.) și că cunoașteți drepturile privind protecția internațională, în cazul în care decideți să solicitați azil.
2. Cine nu poate solicita protecție temporară?
Nu pot solicita protecție temporară:
Persoanele care nu se încadrează în condițiile HG nr. 21/2023
- Cetățenii din țările care nu se află în criză;
- Persoanele care reprezintă un pericol pentru securitatea statului;
- Persoanele care au comis crime grave;
- Persoanele care au statutul de refugiat într-o altă țară;
- Persoanele care nu pot dovedi un risc semnificativ de persecuție sau pericol.
3. Care este amenda pe care trebuie să o achit la frontieră pentru faptul că am depășit termenul de 90 de zile?
Încălcarea de către cetățenii străini sau de către apatrizi a regulilor de şedere în Republica Moldova prin nepărăsirea teritoriului ţării la expirarea termenului de aflare sau de şedere acordat - se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale.
Nu se sancționează cetățenii care în termen de 15 zile după expirarea termenului de aflare sau de şedere acordat părăsesc benevol teritoriul Republicii Moldova.
4. De ce acte am nevoie pentru a obține dreptul de ședere în scop de muncă?
Imigrarea în scop de muncă a străinilor se efectuează în funcție de necesitățile economiei naționale în forța de muncă calificată în cazul în care ocuparea locurilor de muncă vacante nu pot fi asigurate cu resurse umane autohtone.
- Demersul tipizat;
- Actul de identitate național, în al cărui temei vrea să intre pe teritoriul Republicii Moldova;
- Contractul individual de muncă cu indicarea salariului lunar al străinului în cuantumul corespunzător categoriei dreptului de ședere solicitat;
- Certificatul de cazier judiciar sau un alt document cu aceeași valoare juridică. (în cazul în care cetățeanul are o ședere legală de cel puțin doi ani într-o altă țară decât țara a cărei cetățenie o deține, acesta urmează să prezinte certificatul de cazier judiciar eliberat de autoritățile statului de reședință, precum și documentul ce confirmă dreptul de ședere.);
- Actul ce atestă dreptul de proprietate sau de folosință asupra locuinței de pe teritoriul Republicii Moldova;
- O fotografie color 3x4.
Lista de acte puteți vizualiza accesând site-ul https://igm.gov.md/imigrare/sederea-provizorie/munca/lucrator-imigrant/, totodată orice informație suplimentară, puteți apela la Centrul de apel la numărul (373-22) 820-007.
5. Ce sumă de bani trebuie să dețină străinul pentru a dovedi mijloacele de întreținere pentru acordarea dreptului de ședere?
Pentru acordarea dreptului de ședere, dovada mijloacelor de întreținere derivă din scopul solicitat, potrivit prevederilor HG nr. 332/2011 ,,Cu privire la aprobarea cuantumului minim al mijloacelor de întreținere pentru străini în Republica Moldova".
Dacă mai sunt și alte subiecte care vă preocupă, operatorii Liniei Verzi IGM la numărul 0 8000 2715 vă vor ajuta să găsiți cea mai bună soluție.
