În perioada 2 - 6 iunie 2025, la sediul IGM a avut loc misiunea de experți pentru evaluarea mecanismului de punere în aplicare a acquis-ului UE în domeniul migrației forței de muncă cu participarea a doi experți, reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Imigrări din Romania. Experții au evaluat mecanismul existent de punere în aplicare a acquis-ului UE, cu accent pe gestionarea migrației forței de muncă. Activitatea s-a concentrat pe analiza dispozițiilor relevante ale Directivelor (UE) 2024/1233, 2021/1883, 2014/66 și 2005/36, reglementări esențiale pentru buna coordonare a fluxurilor forței de muncă pe piața europeană.
La discuții au participat reprezentanți ai mai multor instituții naționale, precum Inspectoratul de Stat al Muncii, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Direcția pentru Politici în Domeniul Managementului Integrat al Frontierei de Stat, Migrației și Azilului a Ministerului Afacerilor Interne. În cadrul grupului de lucru au fost analizate directivele europene, transpunerea și implementarea acestora, iar experții au formulat recomandări pentru transpunerea și aplicarea la nivel național.
Proiectul este implementat de un consorțiu format din 3 state membre ale UE - Suedia, Grecia și România. Suedia este lider de proiect și are ca scop consolidarea capacităților IGM în alinierea la angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul procesului de integrare în Uniunea Europeană, pe capitolul 24 ,,Justiție, libertate și securitate". Proiectul va fi implementat în decurs de 18 luni, începând cu 01.04.2025, cu un buget de 1, 25 milioane EUR pentru realizarea activităților din proiect.
Proiectul ”Consolidarea capacităților Inspectoratului General pentru Migrație pentru punerea în aplicare a legislației privind gestionarea migrației și azilul în conformitate cu acquis-ul UE'' are 3 componente:
Componenta 1: Consolidarea capacității instituționale și administrative a inspectoratului în ceea ce privește alinierea și punerea în aplicare a acquis-ului UE și a celor mai bune practici;
Componenta 2: Sprijinirea autoritățile naționale în alinierea cadrului lor legislativ privind azilul, refugiații, apatridia și străinii la standardele UE și internaționale;
Componenta 3: Consolidarea capacităților statului de a răspunde oricărui aflux sporit de migranți, solicitanți de azil și refugiați, inclusiv integrării cu succes a acestora.



