Acordarea protecției internaționale

Protecție internațională se referă la protecția persoanelor ce dețin statut de refugiat sau statut conferit prin protecție umanitară.

Statutul de refugiat se recunoaşte, la solicitare, străinului care, în virtutea unei temeri bine întemeiate de a fi persecutat pe motive de rasă, religie, naţionalitate, apartenenţă la un anumit grup social sau opinie politică, se află în afara ţării a cărei cetăţenie o deţine şi care nu poate sau, datorită acestei temeri, nu doreşte să se pună sub protecţia acestei ţări; sau care, nedeţinînd nici o cetăţenie şi găsindu-se în afara ţării în care îşi avea domiciliul legal şi obişnuit, ca urmare a unor astfel de evenimente, nu poate sau, datorită respectivei temeri, nu doreşte să se reîntoarcă.

Protecţia umanitară se acordă străinului care nu îndeplineşte condiţiile pentru recunoaşterea statutului de refugiat, dar în a cărui privinţă există motive serioase şi întemeiate de a crede că, în cazul în care ar fi trimis în ţara sa de origine, ar fi supus unui risc real de a suferi vătămările grave şi nu poate sau, ca urmare a acestui risc, nu doreşte să obțină protecţia respectivei ţări.

Descrierea procesului de obținere a serviciului în cauză

Pasul 1

Depunerea cererii de azil

Cererea de azil se depune, după cum urmează, la:

  • Ghișeul Unic de Documentare a Străinilor (GUDS) al Direcției Regionale CENTRU a IGM:

Adresa: mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 124, MD-2005

  • GUDS al Direcției Regionale NORD

Adresa: mun. Bălți , str. Moscovei, 9.

  • GUDS al Direcției Regionale SUD

Adresa: mun. Cahul, str. Ioan Vodă cel Cumplit, 79; mun. Comrat, str. Comsomolului, 22

  • Poliția de Frontieră din subordinea MAI
  • organele de poliție
  • instituțiile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor sau subdiviziunile de detenție provizorie din cadrul organelor de drept.

Pasul 2

Examinarea cererii de azil

Cererea se examinează de către specialistul IGM.

Pasul 3

Interviul

Pentru a stabili condițiile de acordare a unei forme de protecție prevăzute de legislația în vigoare a Republicii Moldova, înainte de emiterea unei decizii privind cererea de azil, solicitantului de azil i se dă posibilitatea de a susţine un interviu cu privire la cererea sa. Acesta este obligat să spună adevărul și să ofere toate elementele, probele în legătură cu declarațiile sale privind motivele temerii sale. 

Interviul este efectuat cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 21 de zile de la data depunerii cererii. În cazul în care este necesară o cercetare suplimentară a informaţiilor din ţara de origine, precum şi a altor circumstanţe pertinente referitoare la cererea de azil, termenul poate fi prelungit cu 21 de zile.

Pasul 4

Emiterea deciziei privind cererea de azil

Decizia privind cererea de azil se comunică îndată solicitantului în scris, prin comunicare directă sau prin trimitere poştală la ultima lui adresă declarată.

Tarifele și termenele de prestare a serviciului


Termen: până la 6 luni.

Termenul poate fi prelungit câte o lună, dar nu va depăși 3 luni. Durata maximă de examinare nu va depăși 9 luni.

Serviciul se oferă gratis.

Documentele (actele) necesare


Accesarea serviciului nu prevede o listă exhaustivă de acte obligatorii pe care trebuie să le prezinte solicitantul. Autorităţile competente asigură accesul la procedura de azil oricărui străin, aflat pe teritoriul Republicii Moldova sau la frontiera de stat, din momentul manifestării de voinţă, exprimată în scris sau verbal, din care să rezulte că acesta solicită protecţia statului Republica Moldova.


Depunerea petițiilor/plângerilor


Petiţiile/reclamațiile se depun la Cancelaria IGM pe adresa: mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, 124

sau se transmit prin e-mail la adresa: migratie@mai.gov.md

Sancțiuni și penalități


Art. 30 din Legea Nr. 234 din 23.12.2021 cu privire la serviciile publice, care prevede: prestatorii de servicii publice și angajații acestora, persoanele cu funcții de răspundere și angajații centrelor unificate poartă răspundere, în condțiile legii, disciplinară, civilă contravențională sau penală, după caz, pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a atribuțiilor privind prestarea serviciilor publice, în conformitate cu prezenta lege și alte acte normative aplicabile.

Facebook
YouTube
Sari la conținut
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.