Reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație au efectuat o vizită de studiu în Lituania pentru a evalua bune practici de gestionare a accesului la serviciile de sănătate oferite străinilor.
Scopul practic al vizitei a fost identificarea și evaluarea modelelor lituaniene care ar putea să faciliteze accesul străinilor la servicii medicale din Republica Moldova. Membrii delegației au studiat în mod special acele exemple, care pot asigura accesul la servicii de sănătate, atât pentru cei care se află pe teritoriul țării noastre legal, cât și pentru grupurile vulnerabile de migranți și străini iregulari. De asemenea, experții au discutat aspecte ale cadrului legal, modele de implementare, statistici și politici preconizate pentru integrarea străinilor.
„În contextul screening-ului pe Capitolul 24 cu Comisia Europeană, Republica Moldova și-a stabilit ca obiectiv revizuirea accesului la serviciile medicale pentru anumite categorii de străini. Prin urmare, Lituania, ca țară afectată de criza migrațională, este un exemplu bun de analizat din perspectiva națională, pentru stabilirea politicilor de viitor”, a subliniat Tatiana Ciumaș, șefă adjunctă a Inspectoratului General pentru Migrație.
Pe de altă parte, colegii din Lituania au subliniat efortul și succesul înregistrat de Republica Moldova în gestionarea crizei migraționale provocate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, cu resurse financiare și umane mult mai mici decât partenerii din comunitatea europeană.
Programul delegației a inclus întâlniri cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății și Fondul Național de Asigurări de Sănătate din Lituania, precum și vizite la centre de receție și custodie publică. Delegația IGM a prezentat modul de gestionare a proceselor migraționale în Republica Moldova, provocările întâmpinate în activitate, au solicitat recomandări pentru îmbunătățirea activității atât în beneficiul străinilor cât și angajaților IGM.
Vizita a fost organizată de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Sursa foto: OIM Moldova