Orice cetățean străin sau apatrid care își manifestă voința de a solicita o formă de protecție poate depunere o cerere de azil.
Cererea de azil poate fi depusă la Inspectoratul General pentru Migrație, inclusiv la subdiviziunile sale teritoriale, la Poliția de Frontieră , organele de poliţie, subdiviziunile Administrației Naționale a Penitenciarelor a Ministerului Justiţiei sau subdiviziunile de detenţie provizorie din cadrul organelor de drept.
În cazul cererilor de azil politic, cererea se va depune la Aparatul Președintelui Republicii Moldovași va fi adresată direct Președintelui Republicii Moldova.
Pentru a stabili condițiile de acordare a unei forme de protecție prevăzute de legislația în vigoare a Republicii Moldova, înainte de emiterea unei decizii privind cererea de azil, solicitantului de azil i se dă posibilitatea de a susţine un interviu cu privire la cererea sa. Acesta este obligat să spună adevărul și să ofere toate elementele, probele în legătură cu declarațiile sale privind motivele temerii sale.
Interviul este efectuat cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 21 de zile de la data depunerii cererii. În cazul în care este necesară o cercetare suplimentară a informaţiilor din ţara de origine, precum şi a altor circumstanţe pertinente referitoare la cererea de azil, termenul poate fi prelungit cu 21 de zile.
Decizia privind cererea de azil reprezintă argumentarea de fapt și de drept privind cererea de azil a solicitantului.
Aceasta este luată de către Inspectoratul General pentru Migrație (în cazul cererilor de azil politic, decizia o ia Comisia pentru problemele cetăţeniei şi acordării azilului politic de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova) și este comunicată solicitantului personal de către consilierul de eligibilitate.
Decizia conține informația privind căile de atac și contestare, în conformitate cu prevederile contenciosului administrativ, precum și informația privind reprezentarea legală din oficiu în faza judiciară. Autoritatea emitentă asigură traducerea gratuită a deciziei.