Care sunt principalele avantaje ale sistemului de azil din Republica Moldova

Sunt mai multe motive pentru care o persoană poate decide să plece din țara sa de origine și să solicite protecție într-un alt stat. Toate acele cauze au însă la bază un principiu puternic al umanității, care depășește orice graniță geografică. Oricine dintre noi își dorește să locuiască într-o lume, în care, dacă se simte în pericol, să știe că poate să-și reia oricând viața într-un loc mai sigur.

Deși numără puțin peste două decenii, sistemul de azil din Republica Moldova poate fi considerat unul loial drepturilor fundamentale ale omului. Iar principiul non-refoulement, adică interdicția de a returna o persoană într-o țară unde ar putea fi persecutată, este doar un exemplu al acestui angajament.

Iată câteva dintre punctele forte ale sistemului de azil din țara noastră, în raport cu cele ale altor state.

Proceduri mai rapide și mai puțin birocratice

Experți internaționali din domeniul migrației subliniază că sistemul de azil din Republica Moldova este mai puțin birocratic, în mod special datorită faptului că țara noastră înregistrează anual un număr relativ mic de cereri de azil. Iar acest fapt înseamnă un timp de procesare mai rapid pentru solicitanți și o soluție mai promptă pentru nevoia lor de protecție.

Regim mai flexibil pentru acordarea statutului de protecție umanitară

Și procedurile de acordare a protecției umanitare sunt destul de flexibile, oferind o soluție alternativă celor care nu îndeplinesc toate criteriile pentru obținerea statutului de refugiat. În țara noastră, criteriile de obținere a protecției internaționale sunt mai puțin strice și formale. Vedeți pe site-ul Inspectoratului General pentru Migrație mai multe detalii despre formele de protecție pe care le poate obține un solicitant de azil în Republica Moldova.

Proceduri de integrare mai ușoare și sigure pentru întreaga comunitate

În altă ordine de idei, costurile pentru trai, mai accesibile comparativ cu majoritatea statelor din comunitatea europeană, joacă și ele un rol important. Pe de altă parte, ofițerii pentru migrație monitorizează strict regimul de ședere al străinilor, creându-le condiții și facilitând angajarea solicitanților de azil în câmpul muncii încă de la etapa de evaluare a dosarului depus de aceștia.

Amintim că, din martie 2001, de la instituirea sistemului de azil, peste 20 mii de străini au beneficiat de protecţia ţării noastre și peste 1600 de persoane au solicitat recunoașterea statutului de apatrid.

Ultimele știri               
Centrul de Integrare pentru străini al DR Sud susține activ acțiunile de informare anti-trafic
Doi cetățeni străini căutați de Interpol au fost reținuți de IGM
Care sunt principalele avantaje ale sistemului de azil din Republica Moldova
IGM stimulează îmbunătățirea mecanismelor în domeniul politicii de vize
Ți-a fost de ajutor acest articol?
DaNu

Ți-a fost de ajutor?

Da
Nu
Mulțumim pentru opinie
Facebook
YouTube
Sari la conținut
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.