Azilul

Solicitarea azilului
Procedura de azil
Drepturi și obligații

Informație generală

În Republica Moldova, azilul este o instituţie juridică prin care statul oferă străinului protecţie, acordându-i statutul de refugiat, protecţie umanitară, protecţie temporară sau azil politic. Cadrul normativ în domeniul azilului a fost elaborat cu transpunerea prevederilor Convenției de la Geneva din 1951 cu privire la statutul refugiaților și cu preluarea prevederilor aquis-lui comunitar din domeniu.

1. Statutul de refugiat  

La solicitare, se recunoaște statutul de refugiat unui străin care se teme de persecuție pe motive de rasă, religie, naționalitate, apartenență la un anumit grup social sau opinie politică și se află în afara țării de origine fără a putea sau dori să se pună sub protecția acelei țări.

Actele de persecuție pot include violență fizică și psihică, violență sexuală, măsuri discriminatorii legale, administrative, polițienești sau judiciare, acuzații sau pedepse discriminatorii sau disproporționate, imposibilitatea rejudecării din cauza unei pedepse discriminatorii, acuzații sau pedepse pentru refuzul de a îndeplini serviciul militar în caz de conflict, acte de discriminare specifice sexelor sau minorilor. Statutul de refugiat se acordă fără termen limită.

2. Protecţia umanitară

Se acordă protecție umanitară unui străin care nu îndeplinește condițiile pentru a fi recunoscut ca refugiat și care se află în situația în care există motive de a crede că, la întoarcerea în țara de origine, va fi expus unui risc serios și din cauza acestui risc nu poate sau nu dorește să obțină protecția acelei țări.

Riscul serios poate include condamnarea la pedeapsă capitală sau amenințarea cu execuția, tortura sau tratamente inumane aplicate solicitantului în țara sa de origine, sau amenințarea gravă la viața sau integritatea corporală din motive de violență generalizată în situații de conflict armat internațional sau intern.

Protecția umanitară se acordă inițial pentru o perioadă de un an, iar la expirarea acestui termen, dosarul său este reexaminat pentru a stabili circumstanțele care au determinat acordarea protecției.

3. Protecţia temporară

Protecția temporară este acordată în mod excepțional în cazul unui aflux masiv și spontan de persoane strămutate care nu se pot întoarce în țara de origine.

Aceasta asigură protecție imediată și temporară pentru aceste persoane, în situația în care sistemul de azil nu poate gestiona acest aflux fără consecințe negative pentru funcționarea sa eficientă.

Durata inițială a protecției temporare este de un an, iar în cazul în care motivele persistă, aceasta poate fi prelungită cu 6 luni, pentru un maxim de 2 ani.

4. Azilul politic

În cazuri excepționale, se acordă azil politic persoanelor care au deținut funcții politice, diplomatice sau de interes public în alte state sau organisme internaționale, precum și altor personalități marcante care demonstrează un atașament deosebit față de Republica Moldova și sunt persecutate în țara de origine.

Aceste persoane pot solicita acordarea azilului politic Președintelui Republicii Moldova. Condițiile, regulile și temeiurile de acordare a azilului politic acestor categorii de persoane sunt stabilite prin decret al Președintelui Republicii Moldova.

Persoanele care beneficiază de azil politic au aceleași drepturi ca și refugiații.

Facebook
YouTube
Sari la conținut
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.