Protecție internațională se referă la protecția persoanelor ce dețin statut de refugiat sau statut conferit prin protecție umanitară.
Statutul de refugiat se recunoaşte, la solicitare, străinului care, în virtutea unei temeri bine întemeiate de a fi persecutat pe motive de rasă, religie, naţionalitate, apartenenţă la un anumit grup social sau opinie politică, se află în afara ţării a cărei cetăţenie o deţine şi care nu poate sau, datorită acestei temeri, nu doreşte să se pună sub protecţia acestei ţări; sau care, nedeţinînd nici o cetăţenie şi găsindu-se în afara ţării în care îşi avea domiciliul legal şi obişnuit, ca urmare a unor astfel de evenimente, nu poate sau, datorită respectivei temeri, nu doreşte să se reîntoarcă.
Protecţia umanitară se acordă străinului care nu îndeplineşte condiţiile pentru recunoaşterea statutului de refugiat, dar în a cărui privinţă există motive serioase şi întemeiate de a crede că, în cazul în care ar fi trimis în ţara sa de origine, ar fi supus unui risc real de a suferi vătămările grave şi nu poate sau, ca urmare a acestui risc, nu doreşte să obțină protecţia respectivei ţări.
Cererea de azil se depune, după cum urmează, la:
Adresa: mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 124, MD-2005
Adresa: mun. Bălți , str. Moscovei, 9.
Adresa: mun. Cahul, str. Ioan Vodă cel Cumplit, 79; mun. Comrat, str. Comsomolului, 22
Cererea se examinează de către specialistul IGM.
Pentru a stabili condițiile de acordare a unei forme de protecție prevăzute de legislația în vigoare a Republicii Moldova, înainte de emiterea unei decizii privind cererea de azil, solicitantului de azil i se dă posibilitatea de a susţine un interviu cu privire la cererea sa. Acesta este obligat să spună adevărul și să ofere toate elementele, probele în legătură cu declarațiile sale privind motivele temerii sale.
Interviul este efectuat cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 21 de zile de la data depunerii cererii. În cazul în care este necesară o cercetare suplimentară a informaţiilor din ţara de origine, precum şi a altor circumstanţe pertinente referitoare la cererea de azil, termenul poate fi prelungit cu 21 de zile.
Decizia privind cererea de azil se comunică îndată solicitantului în scris, prin comunicare directă sau prin trimitere poştală la ultima lui adresă declarată.