Celebrăm Ziua Mondială a Refugiatului

Marcată anual pe 20 iunie, Ziua Mondială a Refugiaților din acest an are ca temă „Solidaritate pentru refugiați - O lume în care toți sunt bineveniți", o lume în care principiile solidarității și responsabilității globale pot contribui la construirea unei societăți mai tolerante și mai incluzive pentru toți.

Instituirea sistemului de azil în Republica Moldova, acum mai bine de două decenii, confirmă dedicarea țării noastre principiilor umanitare fundamentale și solidarității cu cei aflați în situații de vulnerabilitate. Între timp, Republica Moldova a parcurs un drum semnificativ în consolidarea cadrului juridic și instituțional, aliniindu-se la standardele internaționale recunoscute în domeniul protecției refugiaților și apatrizilor.

Evoluția sistemului de azil în Republica Moldova:

- Consolidarea bazei juridice: 

Aderarea la Convenția ONU privind statutul refugiaților din 1951 și Protocolul adițional din 1967, Convenția ONU privind statutul apatrizilor din 1954 și Convenția referitoare la reducerea cazurilor de apatridie din 1961 a marcat un pas crucial în definirea statutului juridic al refugiaților și apatrizilor în țara noastră.

- Dezvoltarea cadrului legislativ național: 

Adoptarea și implementarea legislației specifice privind azilul, apatridia și integrarea străinilor a creat un cadru normativ cuprinzător pentru gestionarea proceselor de azil și integrare socială a refugiaților.

- Dezvoltarea sistemului instituțional: 

Crearea Biroului Migrație și Azil în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a consolidat capacitatea instituțională de gestionare a migrației forțate și de asigurare a protecției refugiaților.

- Integrarea europeană: 

Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova a fost obținută, parțial, ca urmare a aprecierii standardelor din sistemul de azil.

Impactul semnificativ al sistemului de azil:

De-a lungul celor două decenii, Republica Moldova a oferit protecție la mai bine de 20 de mii de străini provenind din peste 30 de state afectate de conflicte armate și persecuții, inclusiv Ucraina, Siria, Turcia, Afganistan și Irak. În aceeași perioadă, peste 1600 de persoane au solicitat și mai bine de 500 au obținut statutul de apatrid până în acest moment.

Colaborare internațională esențială:

Parteneriatul strâns cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a jucat un rol important în succesul sistemului de azil din Republica Moldova. Apreciem sprijinul continuu al UNHCR și ne angajăm să consolidăm cooperarea în vederea oferirii unei protecții și integrări sporite refugiaților și solicitanților de azil în anii următori.

De ziua Mondială a Refugiatului, IGM exprimă sincera admirație pentru persoanele care au curajul și cred într-un nou început.

Astăzi, în sistemul de azil al Republicii Moldova sunt înregistrate 2 514 persoane, dintre care 207 persoane cu statut de refugiați (Ucraina-1), 421 de beneficiari de protecție umanitară (Ucraina-189), 1 886 de persoane solicitante de azil - în proces de examinare (Ucraina -1 363).

Totodată, în perioada 1 martie 2023 – 20 iunie 2024, în sistemul informațional al Inspectoratului General pentru Migrație privind protecția temporară s-au preînregistrat în total 62 461 persoane. Au fost eliberate 51 063 buletine de identitate ale beneficiarilor de protecție temporară, inclusiv 14 133 pentru minori. Echipa Mobilă a eliberat în această perioadă 370 de buletine de identitate beneficiarilor de protecție temporară.

Ultimele știri               
Misiuni de îndepărtare pentru 15 cetățeni străini
Inspectoratul General pentru Migrație comunică:
Sesiuni de informare pentru persoanele strămutate și refugiate din nordul țării
Unsprezece cetățeni ai Indiei depistați în ședere ilegală
Ți-a fost de ajutor acest articol?
DaNu

Ți-a fost de ajutor?

Da
Nu
Mulțumim pentru opinie
Facebook
YouTube
Sari la conținut
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.