Ședința Comisei de coordonare a activităților în domeniul migrației și azilului organizată în or. Bălți

Publicat: Vin, 14/07/2023 - 14:51 | | Vizualizări:

Secretarul de Stat al MAI, doamna Jana Costachi împreună cu Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) din Moldova, secretariatul grupului de lucru, reprezentantul Cancelariei de Stat, precum și reprezentantul Consiliul municipal Bălți, au participat la 13 iulie, în or. Bălți, la sediul Inspectoratului General pentru Migrație a Direcției regionale Nord la ședința Comisei de coordonare a activităților în domeniul migrației și azilului.

Scopul ședinței a constituit: identificarea problemelor ce țin de implementarea protecției temporare în regiunea Nord a Moldovei, elaborarea strategiilor de accelerare și îmbunătățire a procesului, precum și stabilirea metodelor de combatere a dezinformării în rândul persoanelor strămutate din Ucraina.

Secretarul de Stat al MAI, doamna Costachi a reiterat mesajul: ,,că informarea despre dreptul de a solicita protecție temporară, a persoanelor care fug din calea conflictului armat și se află pe teritoriul Republicii Moldova,  reprezintă obiectivul de bază a autorităților din Republica Moldova și a celorlalți parteneri non-statali. Nici o persoană strămutată din Ucraina nu va fi întoarsă în țara aflată în  război, este inadmisibil acest fapt. Prin urmare, reieșind din amplasarea geografică a țării noastre și anume la hotar cu țara aflată în conflict, trebuie să întreprindem măsuri specifice și corespunzătoare, care de regulă diferă de politicile din țările europene aflate la distanță”.

Bertrand Blanc, Vice Reprezentant Agenția ONU pentru Refugiați în Republica, a menționat că acordarea acestei forme de protecție este o mare responsabilitate pentru MAI, iar UNHCR sunt deschiși să analizeze dificultățile și să intervină acolo unde este necesar pentru ameliorarea dificultăților și pentru a încuraja beneficiarii de a-și legaliza șederea pe teritoriul Republicii Moldova.

Reprezentantul Cancelarie de Stat în teritoriu, Vladimir Rusu, a accentuat necesitatea unui parteneriat pro-activ între autoritățile statului, ONG-le locale și toți comunicatorii locali, care pot fi buni ambasadori de familiarizare a beneficiarilor despre aplicarea la protecția temporară și depășirea crizelor locale.

Doamna Irina Serdiuc, Secretar Consiliul municipal Bălți a afirmat că comunitatea bălțeană  are succese în gestionarea problemei migraționale local, în acest sens se depun eforturi. De asemenea APL aduce mulțumiri Guvernului Republicii Moldova, care are o conlucrare  bună  cu actorii locali.

În cadrul ședinței de către angajații Inspectoratului General pentru Migrație a fost prezentată analiza la zi, a procesului de aplicare la protecția temporară la nivel național, în mod prioritar în regiunea Nord.

A fost reiterat importanța campaniei de informare lansată de IGM la nivel local ,,Protecția temporară-un drept a persoanelor strămutate din Ucraina”, accentuând faptul că instituția statului abilitată pentru străini depune eforturi esențiale ca despre dreptul de a aplica la această formă de protecție să ajungă la fiecare beneficiar.

Tot în cadrul ședinței au fost scoase în evidență principalele subiecte care sunt distorsionate și constituie falsuri în rândul beneficiarilor, iar dezbaterile au scos în evidență necesitatea serviciilor juridice gratuite oferite beneficiarilor.

Concluziile ședinței s-au referit la:

-organizarea unor echipe locale responsabile de Campania de informare privind protecția temporară formată din reprezentanții IGM pe post de coordonator și partenerii locali, si anume , APL local, organizațiile non-guvernamentale, reprezentanții Ministerul Educației și a Ministerului Muncii și protecției sociale, cu scopul de accelera procesul de informare și diseminare a informațiilor beneficiarilor;

-organizarea unei Campanii de informare concentrată pe grupuri țintă, în mod prioritar centrată pe părinți. Acțiunile statului derivând din interesul suprem al copilului, care are dreptul fundamental la educație, iar părinții ar trebui informați că protecția temporară garantează dreptul la educație copiilor lor;

-organizarea unei Campanii de informare centrată pe familiile gazdă, care oferă spațiu locativ persoanelor strămutate din Ucraina. Diminuarea dezinformării privind drepturile acestora asupra spațiului locativ precum și identificarea unor resurse pentru susținerea acestor familii și încurajarea acestora de a se implica în procesul național de acordare a protecției temporare beneficiarilor.

,,Sarcina MAI este de a asigura pacea tuturor cetățenilor din această țară! Vom fi duri cu cei au alte scopuri când ajung în țara noastră și pun în pericol securitatea tuturor cetățenilor. Ceea ce putem garanta e faptul- să ținem ușa largă deschisă tuturor, celor care au nevoie de ajutor pentru că altfel nu poate fi!!” a concis Secretarul de Stat al MAI, doamna Jana Costachi.