Ședința Comisiei de coordonare a activităților în domeniul migrației și azilului

Publicat: Vin, 26/01/2024 - 14:30 | | Vizualizări:

La 24 ianuarie a avut loc prima ședință ordinară din acest an a Comisiei de coordonare a activităților în domeniul migrației și azilului.

Șeful IGM, domnul Mihail Vodă a prezentat raportul privind situația migrațională la zi în Republica Moldova, prin prisma datelor statistice, acesta s-a referit la dinamica și tendințele acestora. Astfel conform statisticilor, la finele anului 2023, IGM a înregistrat o creștere esențială a numărului de solicitări privind dreptul de ședere provizorie, permisele de ședere provizorie, cererile de azil, cererile de apatridie și solicitările la protecția temporară.

 

În topul celor 3 state a solicitărilor rămân a fie: Federația Rusă, Ucraina și Israel, urmate de India, România, Turcia și altele.

În cadrul ședinței, șeful- adjunct a Direcției admisie și documentare, doamna Ludmila Munteanu a prezentat conceptului privind digitalizarea procesului de documentare a migranților, referindu-se mai exact la dezvoltarea  aplicației mobile Earlyone, lansată pentru suportul beneficiarilor în vederea programării la distanță, astfel încât să fie evitate așteptarea în rând viu la ghișeul unic. De asemenea a prezentat modelele de acte de identitate pentru străini eliberate de către IGM, conceptul „Cartea de rezidență” și procesul de depunere online a cererilor în scop de documentare a migranților.

 În aceeași ordine de idei, șefa Direcției integrare străini, doamna Vera Valuța a pus în discuție conceptul programelor de integrare a străinilor în Republica Moldova, accentuând că IGM își propune mai multe obiective majore până la sfârșitul anului 2025. Printre care revizuirea mecanismelor de integrare a străinilor, inclusiv sensibile la gen, diversificarea datelor pe domeniul integrării străinilor și creșterea ponderii beneficiarilor de acces la servicii pentru integrarea migranților.

Amintim că Comisia reprezintă un organ consultativ permanent, creat în scopul monitorizării și coordonării activităților în domeniul migrației, azilului, apatridiei şi integrării străinilor în Republica Moldova, precum şi al aplicării unitare și coerente a politicilor guvernamentale relevante în acest domeniu.