Acțiunile BMA sunt îndreptate spre respectarea drepturilor străinilor aflați pe teritoriul Republicii Moldova

Publicat: Vin, 20/04/2018 - 10:18 | | Vizualizări:

Acțiunile BMA sunt îndreptate spre respectarea drepturilor străinilor aflați pe teritoriul Republicii Moldova

Biroul Migrație și Azil /BMA/ din cadrul MAI este structura responsabilă de prevenirea și combaterea șederii ilegale a străinilor și reducerea fluxului de migrație ilegală spre UE. Această activitate este una foarte importantă, deoarece reprezintă un angajament al Republicii Moldova față de statele europene, asumat în cadrul negocierilor pentru obținerea regimului liberalizat de vize cu UE.

În acest scop, în ultima perioadă au fost efectuate mai multe activități de succes, un exemplu elocvent fiind destructurarea de către unitățile specializate ale BMA a unei filiere de organizare a migrației ilegale în Republica Moldova a cca 200 de studenți străini, în bază de acte false. Cazul a avut un impact social pronunțat, a contribuit la responsabilizarea agențiilor de recrutare a studenților străini, instituțiilor de învățământ, precum și a studenților străini propriu-ziși.

S-au activizat activitățile ce țin de readmisia persoanelor în baza Acordului de readmisie dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Dacă în anii 2014-2015 numărul de cereri de readmisie constituia 200-300 cereri pe an, spre sfârșitul anului 2016 acesta a crescut până la 1199 de cereri, iar în 2017 a constituit 864 de cereri. Este de remarcat aprecierea activității respective de către Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), care a oferit instituțiilor specializate ale statelor-membre UE (parteneri ai BMA) toată asistența necesară în cadrul procesului de readmisie a cetățenilor Republicii Moldova.

Pe parcursul anului 2017 activitățile de depistare și de identificare a străinilor cu ședere ilegală în țară au fost la fel de prioritare. Astfel, subdiviziunile desconcentrate ale BMA (Centru, Nord și Sud) au documentat 2795 de contravenţii pentru încălcarea regulilor de şedere şi de plasare în câmpul muncii a străinilor, 93 de angajatori au fost sancționați pentru angajare ilegală cu amenzi, începând de la 6000 și până la 7500 de lei. Principalele țări de unde provin străinii, care au încălcat regulile de ședere sunt Ucraina, Federația Rusă, România, Turcia, Israel și Italia.

În același timp, în anul 2017 un număr de 97 de străini cu ședere ilegală au fost referiți de către instanțele de judecată în Centrul de plasament temporar al străinilor. Deși este un Centru de tip închis, în perioada aflării străinilor în custodie publică, acestora li se oferă asistență medicală și asistență juridică gratuită. În Centru sunt amenajate săli speciale pentru activități sportive, lectură, vizionare TV și confesiune.

Aria geografică largă a țărilor de origine a migranților ilegali creează anumite dificultăți în activitatea Biroului, cum ar fi lipsa traducătorilor/interpreților autorizați pentru cetățenii străini din mai multe state și lipsa specialiștilor juridici din cadrul BMA, care ar apăra interesele statului în instanță, etc. În anul 2017 au avut loc 432 de ședințe de judecată pe domeniul de competență.

Pentru anul 2018, Direcția de combatere a șederii ilegale a străinilor își propune consolidarea capacităților subdiviziunilor teritoriale de combatere a șederii ilegale a străinilor. Urmează a fi elaborate proceduri standard de operare pe domeniile de competență, se va intensifica cooperarea cu Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), în cadrul cărora BMA va participa la operațiunile de returnare sub escortă, în cadrul implementării Acordului de readmisie RM – UE și va susține negocierile pentru pe acordurile de readmisie cu statele de unde provin migranții ilegali.

BMA atrage, în continuare, atenția străinilor asupra necesitații de a respecta regulile de ședere în Republica Moldova și de a depune în timp util actele necesare pentru documentare la Ghișeul Unic al BMA. De o atenție deosebită din partea BMA va beneficia nivelul respectării de către străini a scopului declarat al șederii în Republica Moldova. Pentru străinii cu ședere legală BMA acordă posibilități de înscriere în programele de integrare. Studierea limbii, culturii moldave, asigurarea unei surse sigure de venit etc., reduce riscul excluziunii sociale a străinilor și reduce pericolele pentru ordinea publică.