Bune practici în domeniul integrării străinilor discutate la Chișinău în cadrul Conferinței internaționale

Publicat: Lun, 22/05/2017 - 11:11 | | Vizualizări:

În perioada 17-18 mai 2017 Biroul migrație și azil al MAI în cooperare cu Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) cu sediul în Varşovia, Polonia, a organizat Conferința internațională „Bune practici de integrare a migranților în conformitate cu angajamentele OSCE și standardele internaționale”.

Conferința a avut drept scop consolidarea capacităților autorităților naționale responsabile de integrarea migranților în statele OSCE selectate pentru participare.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, reprezentanți ai societății civile din partea Armeniei, Austriei, Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Finlandei, Georgiei, Irlandei, Letoniei, Norvegiei, Poloniei, Portugaliei, Republicii Moldova, României și Ucrainei. Totodată au participat reprezentanții organizațiilor internaționale și regionale, precum: Caritas Europa (Brussels), Caritas Moldova, Consiliul Europei în persoana consilierului Comisarului petru drepturile omului, Delegația UE în Republica Moldova, ICMPD Viena, ICMPD Moldova, Misiunea OIM în Republica Moldova, OIM Norvegia, Reprezentanța Regională a UNHCR pentru Europa Centrală, Biroul UNHCR Moldova, OSCE Moldova, OSCE Ucraina, Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR), OSCE/OCEEA.

Conferința a avut 4 sesiuni de lucru care s-au axat pe următoarele aspecte:

  • conceptul integrării imigrantului, standardele internaționale juridice minime și angajamente relevante ale OSCE,
  • experiențele noilor țări de destinație ale imigranților, referitor la crearea sistemelor naționale de integrare a imigranților prin elaborarea și implementarea politicilor și legislației relevante, cât și a provocărilor și soluțiilor identificate. Trecerea în revistă a cadrului instituțional creat pentru integrarea imigranților, inclusiv a instituțiilor specializate, centrelor de integrare, ghișeelor unice, agențiilor și a altor structuri.
  • programele naționale de primire (de bun venit) și progresele în cadrul statelor OSCE participante. Se va atrage o atenție deosebită la conținutul acestor programe și la diversele aspecte acoperite de măsurile de integrare a imigranților și cerințele acestora.
  • divizarea rolurilor relevante între ministere și administrația publică locală în ceea ce privește procesul de integrare a imigranților și se va face o trecere în revistă a diferitor modele aplicate de o serie de state participante la OSCE. Experiențele statelor în ceea ce privește implicarea administrației publice locale în integrarea imigranților, în special în contextul imigrării curente și a crizei refugiaților, și se vor identifica cele mai bune practici relevante, recent aplicate.
  • rolului societății civile în procesul de integrare a imigranților, analizînd în ce mod cooperarea/parteneriatele cu instituțiile statului, responsabile de integrarea imigranților sunt stabilite, și se va face un schimb de experiență și recomandări relevante cu privire la bunele practici.

La finalul Conferinței au fost formulate concluzii și recomandări.