Centre de integrare pentru străini în municipiile Bălți, Chișinău și Cahul

Publicat: Vin, 20/04/2018 - 10:16 | | Vizualizări:

Centre de integrare pentru străini în municipiile Bălți, Chișinău și Cahul

În anul 2017, Biroul migrație și azil /BMA/ a întreprins mai multe acțiuni pentru promovarea conceptului centrelor de integrare pentru străini. Astfel, în cadrul sediilor serviciilor regionale ale Biroului situate în municipiile Bălți, Chișinău și Cahul au fost create centre de integrare, care vin să faciliteze accesul străinilor la informare cu privire la activităţile de integrare şi să asigure calitatea serviciilor prestate de către Biroul migraţie şi azil, inclusiv pornind de la cele mai bune practici din domeniul integrării preluate din România, Portugalia, Franţa, Austria etc. Capacitatea fiecărui centru este de până la 200 de persoane per an, ceea ce permite incluziunea mai rapidă a străinilor în comunitate, reducerea conflictelor interculturale, interconfesionale și de altă natură.

Activitatea centrelor se axează pe mediatizarea acțiunilor de integrare organizate de BMA, îmbunătăţirea conlucrării, pe domeniu, cu autorităţile publice locale, desfăşurarea campaniilor de informare, crearea unor noi servicii conform necesităţilor concrete ale străinilor. Abordarea centrului de integrare în calitate de ghişeu unic pentru facilitarea procesului de integrare a străinilor este una inovativă şi necesară. Adiţional, Centrul de integrare contribuie la consolidarea relaţiilor dintre Guvern, autorităţile publice locale şi societatea civilă din domeniu.

Centrele de integrare sunt puncte de primire și informare a străinilor care au obținut un permis de ședere sau o formă de protecție pe teritoriul Republicii Moldova. Aceștia, conform unui plan individual, beneficiază de activități de integrare cum ar fi: organizarea sesiunilor de acomodare socioculturală (instruiri privind valorile și tradițiile naționale, sistemul de organizare politico – administrativă a Republicii Moldova); cursuri de studiere a limbii de stat; informare și consiliere privind modalitățile de acces la piața forței de muncă, la serviciile medicale și la măsurile de protecție socială; servicii de orientare și formare profesională în vederea facilitării integrării economice, în corelare cu capacitățile și necesitățile pieței forței de muncă a Republicii Moldova. Centrele de integrare au și capacitatea de a organiza întruniri cu comunități de imigranți, cu reprezentanți ai ONG-lor din domeniu, sesiuni informative și de sensibilizare cu participarea reprezentanților administrației publice locale.

Centrul de integrare pentru străini din cadrul Serviciul regional Nord a fost inaugurat în octombrie 2017, după renovarea și dotarea cu echipament modern a sediului. Lucrările de renovare au avut loc grație finanțării oferite de către Uniunea Europeană în cadrul Suportului Bugetar, a contribuției financiare din partea Ambasadei SUA în Republica Moldova, în cadrul unui proiect implementat de OIM și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). În același timp, Centrul de integrare pentru străini din cadrul Serviciului regional Sud a fost renovat în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul României, precum și din resursele Suportului Bugetar al UE.

Renovarea si dotarea centrelor de integrare cu echipament tehnic necesar au creat condiții de lucru moderne, asigurând astfel un mediu deschis spre comunicare cu străinii. Aceasta a fost posibil grație unui proiect finanțat de Guvernului României și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație.

Putem afirma cu certitudine, că actualmente BMA dispune de toate capacitățile necesare pentru a asigura, în limita competenței sale, realizarea cu succes a Planului de acțiuni privind integrarea străinilor pentru anul 2018, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 71 din 23.01.2018, care stabilește prioritățile și obiectivele activităților ce urmează a fi desfășurate de autoritățile responsabile de procesul de integrare a străinilor.