Dialog ce vizează protecția solicitanților de azil, a refugiaților și a migranților, în conformitate cu standardele europene și internaționale privind drepturile omului

Publicat: Vin, 26/04/2024 - 13:33 | | Vizualizări:

La 25 aprilie ofițerii Inspectoratului General pentru Migrație au participat la Atelierul de lucru pe aspectele ce vizează protecția solicitanților de azil, a refugiaților și a migranților în conformitate cu standardele europene și internaționale privind drepturile omului, acțiunea reiese din obiectivul stabilit pentru anul 2024 în Planul de acțiuni RM-UE privind modificarea Legii 270/2008 privind azilul în Republica Moldova.

În discursul său Secretarul de Stat al MAI, Jana Costachi a apreciat aportul evenimentului, care a adunat la o masă de dialog experți, implementatori și personalul, în contextul procesului de revizuire și aliniere a cadrului legislativ  național la acquis-ul Uniunii Europene și a necesității revizuirii sistemului de azil în urma aprobării Noului Pact în domeniul migrației și azilului.

Evenimentul a întrunit reprezentanți ai autorităților de stat cu atribuții în domeniu, reprezentanți ai Consiliului Europei și UNHCR, experți ai Curții Europene a Drepturilor Omului, experți juridici, avocați ai drepturilor omului.  

„Atelierul de astăzi este un exemplu de parteneriat pe care am dori să-l vedem mai des în Republica Moldova, un parteneriat între organizațiile internaționale care sunt lideri în elaborarea și monitorizarea standardelor de protecție a migranților, refugiaților și solicitanților de azil”, a declarat Secretarul de Stat al Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Jana Costachi.

Sistemul de azil național întimpină foarte multe provocări în prezent și este necesar de a avea un dialog constructiv întru identificarea celor mai bune mecanisme de asigurarea respectării drepturilor omului, inclusiv în contextul aprobării Noului Pact în domeniul migrației și azilului.

Atelierul de lucru axat pe Protecția solicitanților de azil, a refugiaților și a migranților în conformitate cu standardele europene și internaționale privind drepturile omului. Activitatea de instruire va fi desfășurată în comun de Consiliul Europei și UNHCR în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne. În cadrul atelierului au fost abordate subiecte privind: admiterea pe teritoriu, accesul la proceduri de azil și conceptul de „țară terță sigură”; dreptul și standardele internaționale privind refugiații; accesul la condițiile de primire și cazare; jurisprudența relevantă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și măsuri individuale și generale pentru punerea în aplicare a hotărârilor CEDO.

Atelierul a fost organizat în cadrul Proiectului Consiliului Europei ”Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova”, proiect care își propune să furnizeze sprijin personalizat Republicii Moldova pentru a răspunde nevoilor refugiaților și migranților și pentru a construi sisteme de migrație, azil și primire rezistente pe termen lung, inclusiv prin prisma respectării drepturilor omului.