Ofițerii IGM își consolidează capacitățile pe aspectele fenomenului Trafic de Ființe Umane

Publicat: Jo, 28/03/2024 - 16:54 | | Vizualizări:

27 martie 2024, Chișinău- Inspectoratul General pentru Migrație în cooperarea cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) au desfășurat un atelier de lucru cu scopul fortificării cunoștințelor cu privire la fenomenul traficului de ființe umane, cu accent pe cele mai recente evoluții și complexități ale acestuia.

Atelierul a fost inaugurat de Șeful IGM Mihail Vodă, Lars Johan Lonnback, Șeful Misiunii OIM în Moldova și Sophie Dagand reprezentanta Delegației Uniunii Europene, care au subliniat că în contextul războiului din Ucraina traficul de ființe umane  reprezintă un subiect actual și  impune o atenție deosebită în procesul de documentare a străinilor, solicitarea unei forme de protecție pe teritoriul Republicii Moldova, precum și pe domeniul de combatere a migrației ilegale.

Mihail Vodă a menționat că ,,ofițerii IGM trebuie să fie vigilenți, atenți la detalii, să poată să identifice potențiale riscuri și să acorde suport necesar în situația în care identifică primele semnale de trafic”.

Lars Johan Lonnback  a  accentuat că ,,diminuarea fenomenului TFU poate fi realizată de de către instituții prin realizarea celor patru direcții strategice esențiale și anume: prevenire, protecție, pedepsire și parteneriat inter-instituțional”.

Participanții au concluzionat că o dată cu progresul informațional și a tehnologiilor, fenomenul de trafic ia amploare, iar femeile și copii sunt cei mai vulnerabili în aceasta situație. Astfel IGM își propune să-și îmbunătățească practicile, metodele de combatere a TFU precum și calificarea juridică a acțiunilor infracționale și referirea  inmediată a victimelor către serviciile specializate.

Conform datelor prezentate de Procuratura Generală în anul 2023 au fost pornite 22 de cauze penale pe art. 165 Cod penal trafic de ființe umane în cadrul cărora  23 persoane au fost condamnate.

Atelierul este organizat  în contextul implementării Foii de parcurs și Planului național de acțiuni privind realizarea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană 2023-2027 și face parte dintr-un șir de instruiri planificate în cadrul Proiectului finanțat de Uniunea Europeană DG NEAR, unde IGM este beneficiar.