Vizita delegației IGM la Inspectoratul General pentru Imigrări din România

Publicat: Marți, 22/08/2023 - 11:33 | | Vizualizări:

În perioada 17-18 august 2023 delegația Inspectoratului General pentru Migrație al MAI, condusă de comisarul-șef Mihail Vodă, a întreprins o vizită de lucru la Inspectoratul General pentru Imigrări din România, București.

Scopul vizitei a fost consolidarea cooperării întru implementarea Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare Republica Moldova – România, identificarea priorităților pentru elaborarea unui Plan de Acțiuni interinstituțional care va permite inclusiv aplicarea comună la proiecte întru consolidarea managementului migrației și azilului, precum și familiarizarea cu procedura de acordare a protecției temporare în România.

În cadrul întrevederii șefului IGM domnului Mihail VODĂ cu domnul chestor principal de poliție Liviu BUTE, inspector general al IGI România, au fost abordate aspecte privind gestionarea crizei, provocările la nivel instituțional, procesul de reorganizare a IGM Moldova, precum și stabilirea activităților prioritare întru conlucrarea eficientă a structurilor. O componentă aparte în cadrul discuțiilor a fost dedicată statutului de țară candidat al Republicii Moldova – armonizarea legislației UE, recomandări privind modul de organizare / implicare întru atingerea unor indicatori calitativi în procesul de gestionare a domeniului migrației și azilului.

Delegația a avut întrevederi pe domeniul imigrării, azilului, combaterii șederii ilegale, fiind abordate aspecte legislative, practice, fiind vizitate inclusiv Centrul de cazare București și Centrul de custodie publică Otopeni.

Delegația a vizitat de asemenea Hub-ul de la Romexpo, fiind însoțită de Reprezentantul UNHCR România domnul Pablo Zapata. Hub-ul este unul din principalele centre la nivel național unde are loc procesul de înregistrare a beneficiarilor de protecție temporară, consilierea și oferirea suportului necesar acestora. Delegația IGM și a UNHCR Moldova a fost familiarizată cu procesele desfășurate la fiecare etapă: înregistrare, verificare, documentare, consiliere, asistență, organizații implicate, coordonarea procesului dintre autoritățile statului și organizații naționale / internaționale, date statistice, proceduri de raportare, provocări, recomandări practice. 

Inspectoratul General pentru Migrație are ca prioritate stabilirea conlucrării cu structurile similare din alte state. IGI România a asigurat tranferul de cunoștințe pe parcursul mai multor ani, fiind apreciat rolul instituției în consolidarea domeniului migrației, azilului și integrării străinilor din Republica Moldova.