Aproape 1,4 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în Republica Moldova de la începutul războiului

Publicat: Sâm, 24/02/2024 - 08:00 | | Vizualizări:

 

Chișinău, 24 februarie 2024: La doi ani de la declanșarea războiului din țara vecină, Republica Moldova continuă să ofere tot sprijinul cetățenilor ucraineni și altor categorii de migranți alungați de agresiunile militare ale Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Aproape 1,4 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în țara noastră după 24 februarie 2022. Peste 116 mii se află acum pe teritoriul țării, iar mai bine de 2 mii de ucraineni au obținut deja statutul de cetățean al Republicii Moldova.

Datele IGM pentru anul 2023  arată o creștere cu 11% a numărului de cereri de admisie și documentare recepționate de ofițerii pentru migrație. Este vorba despre permise de ședere temporară sau permanentă, solicitări de reîntregire a familiei, solicitări ale dreptului de repatriere ș.a. În noua sa formulă, IGM și-a sporit calitatea serviciilor solicitate de investitori, de reprezentanții mediului de afaceri privind documentarea străinilor, inclusiv de cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene ce sosesc în scop de muncă, la studii și nu doar.

Mihail VODĂ, Șeful Inspectoratului General pentru Migrație al MAI, subliniază:

„Modificările au permis să ținem pasul sarcinilor prioritare în domeniul migrației și azilului, pe care ni le-am asumat în procesul de aderare a țării la comunitatea statelor UE. În același timp, Inspectoratul General pentru Migrație a devenit mai eficient în contextul mecanismului de protecție temporară acordat persoanelor strămutate din Ucraina, care și-au găsit aici un adăpost sau a doua casă”.

Amintim că, acum un an, în contextul unui aflux de migranți fără precedent generat de războiul din Ucraina, atribuțiile Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au fost desconcentrate la nivelul direcțiilor regionale Nord, Centru și Sud. Restructurarea a permis ca autoritatea națională pentru străini să fie mai aproape de cetățean, optimizând documentarea persoanelor strămutate și îmbunătățind procesele de monitorizare a șederii tuturor străinilor pe teritoriul țării noastre.