Doi ani de la declanșarea războiului. Soluții implementate de Inspectoratul General pentru Migrație

Publicat: Sâm, 24/02/2024 - 07:21 | | Vizualizări:

Anul 2023 marchează o etapă importantă în procesul de consolidare a autorității naționale pentru străini.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 16 din 11 ianuarie 2023, Biroul de Migrație și Azil a fost reorganizat în Inspectoratul General pentru Migrație. Modificările au permis să ținem pasul sarcinilor prioritare în domeniul migrației și azilului, pe care ni le-am asumat în procesul de aderare a țării la comunitatea statelor UE. În același timp, IGM a devenit mai eficient în contextul mecanismului de protecției temporară acordat persoanelor strămutate din Ucraina, care și-au găsit aici adăpost sau a doua casă.

De un an de zile, de când atribuțiile IGM au fost desconcentrate la nivelul direcțiilor regionale Nord, Centru și Sud, suntem mai aproape de cetățean și sporim accesul la serviciile de informare, consultare și documentare a străinilor pe întreg teritoriul țării. În noua sa formulă, IGM și-a sporit calitatea serviciilor solicitate de investitori, de reprezentanții mediului de afaceri, privind documentarea străinilor ce sosesc în scop de muncă, inclusiv de cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene.

În celași timp, ca ofițeri de migrație, ne-am asigurat că întâlnirea comunității locale cu cetățenii străini are loc într-un spațiu care stimulează dezvoltarea și buna înțelegere pentru toți. În 2024, sarcinile majore ale Inspectoratului General pentru Migrație rămân aceleași: să asigurăm o migrație sigură, legală și bine coordonată, protejând drepturile fiecărei persoane să aplicăm directivele Uniunii Europene în domeniul migrației, rămânând mereu conectați la nevoile și preocupările comunității locale.

Raportul integral, vezi mai jos.