Acordarea asistenței juridice persoanelor strămutate din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova subiect de discuție la atelierul DRC- IGM-societatea civilă și partenerii externi

Publicat: Vin, 07/07/2023 - 21:08 | | Vizualizări:

Suportul și asistența externă, împreună cu efortul instituției abilitate pentru străini, într-o perioadă generată de crize, reprezintă un factor important în menținerea legăturii cu țara de origine a persoanelor strămutate forțat din Ucraina.

În acest sens, în perioada 4-5 iulie, la Chișinău, Consiliul Danez pentru Refugiați (DRC), în parteneriat cu IGM, reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului din Republica Moldova și Ucraina, reprezentanții UNHCR, CDA și  reprezentanții Congresului Național al Ucrainenilor a  organizat și desfășurat  o sesiune de instruire cu genericul : ,,Menținerea legăturii cu țara de origine - stabilirea unui cadru de asistență juridică gratuită pentru o mai bună protecție a persoanelor strămutate forțat din Ucraina,,.

În cadrul atelierului reprezentanții IGM au declarat că războiul din țara vecină a generat un aflux de persoane masiv pe teritoriul Republicii Moldova, generând un șir de provocări legislative, financiare și de ordin social.

Reprezentanții IGM, au enunțat că consilierea juridică este un drept garantat, care derivă din respectarea drepturilor omului, inclusiv respectarea standardelor în domeniu migrațional, ceea ce constituie dezideratul Republicii Moldova în procesul de aderare la UE. Suplimentar acest drept este o garanție procedurală privind accesul în procedura de azil, iar din data de 24.02.2022, tuturor persoanelor solicitante a unei forme de protecție, IGM le-a oferit consiliere specializată privitor la statutul acestora.

De asemenea în cadrul atelierului de lucru, IGM s-a referit la aspectele practice din perspectiva autorității competente pentru străini în asigurarea accesului la consiliere juridică, drepturile și obligațiile persoanelor strămutate din Ucraina, provocările de integrare a străinilor, accentuând rolul întregii comunități,  inclusiv a populației locale, întru evitarea problemelor cum ar fi intoleranța și discriminarea străinilor.

În cadrul atelierul, UNHCR a accentuat rolul considerabil al avocaților în asigurarea respectării drepturilor omului, în mod special al străinilor.

Evenimentul a scos în evidență faptul, că obiectivele trasate în raport cu integrarea străinilor în țara noastră, derivă nemijlocit din dialogul intens și productiv dintre instituțiile statului, societatea civilă și susținerea necondiționată a comunității internaționale, iar colaborarea pe segmentul moldo-ucrainean constituie unul din obiectivele trasate de Comisia de coordonare a activităților în domeniul migrației și azilului.